Ce țări au decis deja imunizarea populației cu a treia doză de vaccin anti-Covid

Ce țări au decis deja imunizarea populației cu a treia doză de vaccin anti-Covid
Sursă Foto: - caracter ilustrativ: Mediafax Foto
Publicat: 22/08/2021, 21:44
Actualizat: 22/08/2021, 21:45

În timp ce o mare parte din lume încă așteaptă prima doză de vaccin anti-Covid, multe țări se pregătesc sau au început deja să administreze cea de-a treia doză de vaccin, scrie publicația Politico.

Prima oară, doar Israelul și Ungaria și-au anunțat planurile de a administra cea de-a treia injecție în această vară, dar acum multe țări din Europa, dar Statele Unite au anunțat că vor oferi a treia doză de ser din toamnă. Unele state au și început derularea campaniei.
Țările bogate au luat repede această decizie – uneori înainte ca oamenii de știință să recomande acest lucru – din teama că varianta Delta va duce la o creștere a numărului de infectări, după au apărut din ce în ce mai multe dovezi că protecția oferită de vaccinul Pfizer, serul preferat de țările bogate, crește cu timpul.
Decizia este controversată în contextul în care vasta majoritatea a lumii nu a primit nici măcar prima injecție. Organizația Mondială a Sănătății a cerut statelor să amâne doza trei până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie, când speră ca cel puțin 10 la sută din populația fiecărei țări să fie imunizată.
Reprezentantul OMS Mike Ryan a condamnat statele care oferă doza trei de vaccin.
„Acum plănuim să oferim veste de salvare în plus oamenilor care au deja în timp ce lăsăm oamenii să se înece pentru că nu au nici măcar o singură vestă de salvare, asta este realitatea”, a spus el.
Dar multe țări merg înainte cu toată viteza oricum, deși planurile diferă foarte mult în funcție de țară. SUA, care începe din septembrie, le va permite oamenilor să facă o a treia injecție la opt luni după a doua doză. Între timp, majoritatea țărilor UE le oferă doza trei persoanelor vulnerabile, care sunt expuse riscului, deoarece sunt imunocompromiși, au boli multiple sau sunt în vârstă. (OMS ia în considerare a treia doză doar pentru persoanele imunocompromise ca parte a primei runde oficiale de vaccinare.)

Ce țări au decis vaccinarea cu cea de-a treia doză

Austria

Austria a anunțat că va oferi a treia doză de vaccin la șase până la nouă luni distanță de prima schemă completă de vaccinare persoanelor din azilurile de bătrâni, oamenilor de peste 65 de ani, celor care au anumite boli care îi pun în situație de risc și oricine s-a imunizat prima oară cu serul Johnson & Johnson sau Oxford/AstraZeneca. Toate celelalte persoane de peste 18 ani pot primi a treia injecție după nouă până la 12 luni de la ultima doză.

Oamenii vor putea să primească a treia injecție de pe 17 octombrie, dar ministrul austriac al Sănătății, Wolfgang Mückstein, a spus că pentru anumite grupuri, precum cei imunocompromiși, a treia doză ar putea fi disponibilă și mai devreme după ce consultă doctorul.
Austria va folosi pentru a treia injecție Pfizer sau Moderna.
Belgia
Belgia a anunțat pe 18 august că va oferi a treia injecție imunocompromișilor, un grup format din 300.000 – 400.000 de persoane. Acestea sunt persoane care, de exemplu, sunt seropozitive și au un număr scăzut de CD4, sunt pacienți cu cancer de sânge sau sunt persoane cărora li s-a efectuat un transplant de organe.
Belgia va începe derularea campaniei în toamnă, cei eligibili fiind invitați automat pe baza registrelor de la compania de asigurări și a medicilor de familie.
Și Belgia va folosi pentru acest rapel vaccinurile ARNm BioNTech / Pfizer sau Moderna.
Bulgaria
Bulgaria nu a decis dacă va oferi a treia doză. Bogdan Kirilov, de la Agenția Bulgară pentru Medicamente, a spus pe 16 august că așteaptă o recomandare oficială a Agenției Europene pentru Medicamente, care este așteptată în câteva săptămâni.
Croaţia
Șeful Institutului de Sănătate Publică din Croația a declarat că este probabil să fie nevoie de o a treia doză, dar țara nu a anunțat încă planuri oficiale pentru un program de rapel.
Cipru
Nici Cipru nu are încă planuri de a oferi a treia doză, deși un membru al consiliului consultativ pentru coronavirus a declarat săptămâna aceasta că vor fi necesare probabil rapeluri, în special pentru vârstnici și grupuri vulnerabile. Țara așteaptă recomandările grupurilor internaționale de sănătate.
Republica Cehă
Republica Cehă va ști dacă va apela la a treia doză până la sfârșitul lunii august, deoarece nu există încă suficiente date pentru a decide, potrivit ministrului sănătății Adam Vojtěch. Experții spun că este posibil ca persoanele în vârstă, bolnavii cronici și persoanele imunocompromise să aibă nevoie de o a treia injecție în curând.
Până în prezent, țara consideră că pașapoartele de vaccinare – în prezent necesare pentru a merge la sală și la restaurante – sunt valabile timp de nouă luni după a doua doză. Aceasta înseamnă că, după nouă luni, persoanele vaccinate vor trebui să prezinte un test negativ sau dovada că au avut COVID-19 în ultimele șase luni. Cu toate acestea, ministerul are în vedere fie acordarea celei de-a treia injecții, fie extinderea valabilității pașaportului la un an și jumătate, potrivit presei locale.
Danemarca
Danemarca nu a decis încă dacă va oferi injecții de rapel, deși experții în boli infecțioase spun că țara va trebui să decidă în toamnă.
Estonia
Până în prezent, oficialii estonieni au spus că nu există suficiente dovezi pentru a administra a treia doză de vaccin. Șeful Consiliului consultativ științific al țării, Irja Lutsar, a declarat că țara va aștepta datele studiilor clinice înainte de a urma Israelul și SUA.
Finlanda
Finlanda va decide dacă va oferi o a treia doză la sfârșitul lunii august. Experții spun că doza a treia este foarte probabilă, dar nu este sigur când va începe să fie administrată – posibil la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor.
Franţa
Franța urmează să ofere o a treia doză bătrânilor și celor mai vulnerabili, dar președintele Emmanuel Macron a declarat, pe 5 august, că nu a fost luată decizia de a oferi un rapel și populației generale.
Se așteaptă ca primele injecții cu doza trei să fie administrate în primele săptămâni din septembrie.
De asemenea, se așteaptă ca țara să folosească vaccinurile ARNm BioNTech / Pfizer sau Moderna indiferent care a fost prima doză a persoanelor.
Germania
Germania urmează să ofere un vaccin de rapel persoanelor din aziluri, persoanelor în vârstă și cei care sunt imunocompromiși. Toate persoanele vaccinate cu vaccinurile Oxford / AstraZeneca sau Johnson & Johnson vor fi, de asemenea, eligibile pentru a treia doză.
Campanide de vaccinare cu doza trei va începe în septembrie, dar în Bavaria, oamenii se pot deja programa.
Vor fi utilizate vaccinurile ARNm BioNTech / Pfizer sau Moderna.
Grecia
Grecia nu a anunțat planuri pentru a treia doză, președintele Comitetului Național de Vaccinare, Maria Theodoridou, declarând pe 16 august că nu există încă suficiente date care să indice necesitatea unui rapel în populația generală. Ea a subliniat, de asemenea, cererea OMS de a amâna administrarea celei de-a treia doze. Cu toate acestea, comitetul evaluează datele disponibile, Theodoridou evidențiind cifre care sugerează că ar putea fi necesară o a treia doză pentru imunocompromiși.
Ungaria
Ungaria oferă o a treia doză oricui dorește, cu condiția ca rapelul să fie la cel puțin patru luni după ultima doză. Dar medicul șef al țării încurajează în mod deosebit să vină persoanele în vârstă, cei cu o boală cronică sau cei imunocompromiși.
Vaccinurile de rapel sunt disponibile de la începutul lunii august.
Decizia cu privire vaccinul administrat va fi luată de medicul care administrează injecția, dar guvernul a emis îndrumări oficiale care solicită o abordare mix-and-match. Asta înseamnă că, dacă cineva a primit un vaccin pe bază de vector viral Oxford / AstraZeneca, Johnson & Johnson sau Sputnik V, el primește acum fie un vaccin ARNm, fie un vaccin precum Sinopharm. Dacă au primit un vaccin ARNm, cum ar fi BioNTech / Pfizer, statul recomandă fie un virus cu vector viral, fie un vaccin inactivat pentru doza de rapel.
Irlanda
Irlanda intenționează să ofere a treia doză persoanelor de peste 80 de ani; rezidenților unităților de îngrijire cu vârsta peste 65 de ani, muncitori în domeniul sănătății și persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Cei cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani sunt următorii pe listă, dar guvernul a declarat că încă se decide cu privire la cine ar trebuie să primească a treia doză după primul grup.
Irlanda nu a anunțat în mod oficial data la care va începe campania, guvernul indicând că vaccinurile de rapel ar putea fi oferite alături de un vaccin antigripal începând din septembrie sau octombrie.
Guvernul nu a stabilit în mod oficial ce vaccinuri vor fi utilizate, dar șeful serviciului de sănătate a spus că guvernul oprește livrările suplimentare de vaccinuri Oxford / AstraZeneca și Johnson & Johnson, potrivit Belfast Telegraph.
Italia
Italia nu și-a anunțat încă planul administrării celei de-a treia doze. Într-un articol publicat de Corriere Della Sera pe 19 august, Giovanni Rezza, epidemiolog la ministerul sănătății, a spus că trebuie să se uite la informații și că experții nu pot face recomandări generale. Decizia finală va depinde de grupurile de risc.
Letonia
Letonia a spus că nu este posibil să se determine dacă vor fi necesare doze de rapel, dar guvernul achiziționează vaccinuri pentru a se asigura că rapelurile pot fi administrate în următorii doi ani.
Lituania
Lituania a autorizat o a treia doză pentru pacienții imunocompromiși, persoanele din acest grup putând să obțină un rapel la 180 de zile după a doua doză. Ministerul Sănătății a declarat că este probabil ca alte persoane care doresc a treia doză să fie eligibile în al patrulea trimestru.
Campania a început în august.
În acest moment, țara folosește numai BioNTech / Pfizer pentru rapel.
Luxemburg
Persoanele imunocompromise sunt singurele care au șansa de a face a treia doză în Luxemburg și nu există încă un plan care să deschidă oferta către populația mai largă. Dar guvernul a spus că are în vedere un vaccin pentru persoanele peste o anumită vârstă sau pentru persoanele care locuiesc în case de îngrijire.
Campania de administrare a dozei trei pentru persoanele imunocompromise a început deja.
Consiliul Superior al Bolilor Infecțioase a recomandat vaccinuri ARNm.
Malta
Malta intenționează să ofere o a treia doză persoanelor imunocompromise și persoanelor în vârstă care locuiesc în case de îngrijire.
Campania de vaccinare va începe la mijlocul lunii septembrie.
Guvernul nu a stabilit încă ce vaccinuri vor fi utilizate.
Olanda
Guvernul olandez a cerut consiliului său de sănătate să spună dacă ar trebui să furnizeze a treia doză de vaccin BioNTech / Pfizer și se așteaptă să aibă un răspuns până la jumătatea lunii septembrie. Consiliul a spus că este „posibil” ca în cele din urmă să se ofere un rapel. Majoritatea publicului olandez susține, de asemenea, administrarea unei a treia doze, dar 47 la sută au spus că ar prefera să vadă aceste injecții mergând mai întâi în alte țări care au nevoie.
Polonia
Polonia nu s-a hotărât. La începutul lunii august, consiliul medical al țării a declarat că intenționează să ofere a treia doză persoanelor vulnerabile, dar ministrul sănătății Adam Niedzielski a declarat că cercetările încă nu susțin acest lucru. „Încerc să cântăresc cât de multă valoare adăugată este pentru sănătatea publică și cât de mult este în interesul companiilor farmaceutice dispuse să vândă mai mult”, a spus Niedzielski.
Portugalia
Ministrul portughez al Sănătății, Marta Temido, a declarat joi că țara așteaptă recomandarea EMA înainte de a lua o decizie.
România
România va decide în septembrie, după ce vine recomandarea EMA, dacă va oferi a treia doză persoanelor expuse riscului, inclusiv personalului medical și asistenților sociali; persoanelor cu boli cronice și persoanelor peste 65 de ani. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că este „foarte probabil” că țara să administreze a treia doză, deoarece varianta Delta crește numărul infecțiilor.
Slovacia
Slovacia se pregătește pentru o a treia doză, dar vara aceasta a fost considerată „prematură” de Martin Pavelka, epidemiologul ministerului sănătății.
Slovenia
Slovenia administrează a treia doză persoanelor vulnerabile, un grup care include beneficiarii transplantului de organe, persoane imunocompromise și pacienții cu afecțiuni cronice.
Campania de vaccinare a început deja vara aceasta. Oamenii trebuie să aștepte cel puțin patru săptămâni între primirea celui de-al doilea vaccin și al treilea vaccin.
Sunt utilizate doar vaccinuri ARNm.
Spania
În această săptămână, Spania a declarat că așteaptă o recomandare din partea EMA cu privire la acest subiecte. „În ceea ce privește problema celei de-a treia doze, trebuie să evităm introducerea de noi controverse și să lăsăm experții să lucreze cu dovezile existente”, a declarat pentru El Mundo ministrul regional al sănătății din Asturias, Pablo Ignacio Fernández Muñiz.
Suedia
Suedia a anunțat un program de rapel pentru persoanele care sunt expuse riscului la forme severe de boală Covid, cum ar fi persoanele în vârstă.
Campania de vacinare va începe în această toamnă pentru persoanele vulnerabile. Cu toate acestea, Agenția Suedeză de Sănătate Publică a declarat că se așteaptă ca a treia doză să fie administrată majorității adulților abia anul viitor.
Agenția suedeză de sănătate publică a spus că în următorii câțiva ani vaccinările vor fi efectuate probabil folosind seruri ARNm sau „posibil” un vaccin pe bază de proteine ​​(cum ar fi vaccinurile Novavax și Sanofi, ambele fiind încă în curs de dezvoltare).
Regatul Unit
Marea Britanie a declarat că speră să înceapă administrarea dozei trei pentru cei mai vulnerabili. Prima etapă ar include imunocompromiși; cei care locuiesc în case de îngrijire, adulți de 70 de ani și peste și persoanele considerate clinic extrem de vulnerabile, precum și lucrătorii de primă linie din domeniul sănătății și asistenței sociale.
A doua etapă ar acoperi adulții cu vârsta peste 50 de ani, contactele (care locuiesc în aceeași casă) persoanelor imunocompromise și adulții cu vârste cuprinse între 16 și 49 de ani care se află într-un grup cu risc. Cu toate acestea, unda verde a trebuie să vină de la Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare, un grup de experți independenți care consiliază guvernul cu privire la vaccinări.
Campania va începe în septembrie.
Guvernul nu a spus încă ce vaccinuri vor folosi pentru doza trei.
Statele Unite
Administrația președintelui Joe Biden a recomandat a treia doză la opt luni după finalizarea primei runde de vaccinare. În prezent, acest lucru se aplică numai persoanelor care au primit vaccinuri Moderna sau BioNTech / Pfizer, dar se așteaptă să ofere și persoanelor care au primit vaccinul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză. Decizia este condiționată de autorizarea de către FDA și o revizuire de către Comitetul consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Campania va începe în săptămâna 20 septembrie.
În prezent, SUA au anunțat că vor folosi numai vaccinurile ARNm.
Israel
Israelul a fost prima țară care a recomandat a treia doză de vaccin anti-Covid și le oferă în prezent oricui are cel puțin 50 de ani și persoanelor cu risc de boli grave cauzate de coronavirus, precum și prizonierilor și gardienilor.
Israelul a început să ofere doza trei persoanelor imunocompromise în iulie.
Israelul s-a bazat doar pe vaccinurile BioNTech / Pfizer pentru campania sa de vaccinare, dar se așteaptă să înceapă să utilizeze Moderna pentru prima și a doua doză, ceea ce s-ar putea traduce prin faptul că Moderna va fi folosită și ca a treia doză.
Serbia
Țara recomandă în mod specific o a treia injecție persoanelor imunocompromise și persoanelor în vârstă, dar oricine a fost vaccinat cu cel puțin șase luni în urmă poate primi o a treia doză, potrivit AFP.
Injecțiile de rapel au început la jumătatea lunii august.
Sârbii pot alege ce vaccin doresc, indiferent de serurile folosite anterior. Țara oferă o mare varietate de vaccinuri din Rusia, China și companii occidentale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Patru zodii protejate de divinitate în 2025. Vor avea succes pe toate planurile
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska